Facturen

Factureren is een belangrijk onderdeel van ATool. We hebben ons uiterste best gedaan om een systeem te maken dat de flexibiliteit aan de klant geeft die hij wil, en zeer makkelijk te bedienen is voor de gebruiker die gewoon wil factureren.

Het ontwerp van de factuur kan je naar eigen wens aanpassen, wat er op de factuur komt is het gevolg van hoe je het systeem gebruikt. Zo is het een duidelijke keuze geweest dat de onderdelen op een factuur de taken zijn in het syteem. De naam van een taak is de omschrijving op de factuur. Hetzelfde geldt voor uitgaven die worden doorgefactureerd aan de klant. Door hier geen volledige vrijheid in te geven krijg je wel een systeem dat zich automatisch aanpast aan alle mogelijke combinaties van taken en belastingtarieven. Hier hoef je zelf voor het factureren niet meer over na te denken. Gewoon de juiste waarden bij activiteiten of de taak zelf ingeven het ATool geeft je de juiste factuur.

De factuur design tool

atool-invoice-design-tool.png (Medium)De design tool kan je vinden door rechtsonder in het hoofdmenu op het instellingen logo te klikken en vervolgens de designtool link in het submenu te klikken. Het design van de factuur bestaat uit een aantal onderdelen:

  1. Het bedrijfslogo
  2. Adresinformatie van de klant
  3. Adresinformatie je bedrijf
  4. Metadata zoals factuurdatum en nummer
  5. Prijstabel waarin een helder overzicht van de gedane taken staat
  6. Factuur opmerking, die per project of factuur kan worden aangepast
  7. Een informatieregel onderaan de factuur

De eerste vier onderdelen zijn als blokken geheel vrij te plaatsen waar je deze wilt. Het logo kan je selecteren in twee groottes. Van de prijstabel is alleen de beginhoogte in te stellen. Standaard neemt deze de gehele breedte in beslag. De factuuropmerking wordt automatisch onder de prijstabel geplaats. De informatieregel onderaan is om algemene informatie in te plaatsen zoals KvK-, BTW- en bankrekeningnummer. 

Het maken van de factuur

De conventie dat een factuur uit taken bestaan maakt het aanmaken hiervan erg simpel. Ga naar het project waar de taken in staan, vink de taken die je wilt factureren aan in de factuurkolom, en klik vervolgens onderaan deze kolom op factuur aanmaken. Nu kom je in het factuuroverzicht waar je de factuur als pdf kan downloaden.

Uitgaven doorfactureren

Uitgaven doorfactureren is erg simpel. Dit doe je door een uitgave aan een taak te koppelen, geef bij het aanmaken of bewerken van de uitgave aan dat het een facturabele uitgave betreft en hij komt automatisch op de factuur die maakt met de taak waar de uitgave bij hoort.

Welke prijzen komen er op de factuur?

Een factuur bestaat uit een lijst van taken. De prijs van een taak wordt bepaald door de som van de facturabele activiteiten die je geboekt hebt onder deze taak. Heb je echter een afspaak met de klant over de prijs of wil je een andere prijs op de factuur zetten dan volgens de activiteiten het geval is dan moet je deze ingeven op de bewerkpagina van de taak. Dan wordt dit de nieuwe prijs. Het verschil tussen gespecificeerde taakprijzen en facturabele activiteiten is terug te vinden in de periode rapportage.